articles

צריכת דגים טריים בארץ ובעולם

מתוך הכרה ביתרונותיהם התזונתיים, צריכת הדגים הטריים בישראל נמצאת בעליה מתמדת בשנים האחרונות, יחד עם זאת יחסית לעולם היא עדיין נמוכה.  הישראלי צורך בממוצע כ- 12 ק"ג דגים בשנה בעוד שבמדינות אירופה הממוצע עומד על כ- 20 ק"ג דגים  בשנה. באיטליה ויוון לדוגמא כ- 35 ק"ג וביפן ובמדינות המזרח הרחוק הצריכה הממוצעת לאדם עומדת על כ- 65 ק"ג דגים בשנה.

בסה"כ, בישראל צורכים יותר מ- 70,000 טון דגים בשנה, מתוכם כ- 30% הם דגים טריים שגדלים בארץ, כ-60% מיובאים כדגים קפואים וכ- 10% הם דגים מצוננים המיובאים בעיקר מתורכיה, קפריסין ומצריים.

מתוך הדגים הגדלים בארץ,  רק כ- 10% מגיעים מהים והשאר גדלים בברכות.  ריכוז הדגים בים התיכון הולך ופוחת עם השנים עקב דייג יתר, שינויים באקלים ואכלוס יתר של החופים.

אין ספק כי עתיד האנושות טמון בים, היות שמשאבי טבע כגון מים ואדמות הולכים ופוחתים, גידול בקר מזיק לאטמוספרה ולסביבה. לעומת זאת, בים עדיין ישנם מרחבים עצומים המאפשרים להפיק מזון מהטבע עבור בני האדם. למדינת ישראל קו חוף ארוך וניתן לנצלו לפיתוח חוות אשר יעשירו את מבחר הדגים בארץ ויהפכו מזון בריא זה, לנגיש יותר לכלל האוכלוסייה.

הערך התזונתי של דגים

בתפריט התזונתי של האוכלוסייה בעולם, דגים מהווים כ- 14%-16% בממוצע של חלבון מן החי. הדגים הטריים עשירים בחלבון, דלים בשומן ובקלוריות, ביחס לבשר ועוף. בנוסף, הדגים עשירים באומגה 3, חומצת שומן בלתי רוויה אשר מסייעת בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם ולתפקודי המוח. עשירים ביוד אשר משפיע לטובה על תפקוד בלוטת התריס וכן מכיל ויטמינים מקבוצת B החשובים במיוחד לתפקוד מערכת העצבים.